Summa sidvisningar

Välkommen till Hobby-hoppan!

Titta in, jag hoppas jag ger nån lite inspiration, ideér och glädje
Skratt och lite allvar, hobby, jobb och fritid i en salig röra :)

fredag 30 mars 2012

Blogglatmaskens tar helg..:)

Min stjärnbild måste ha gått in i nån ny fas av nåt slag. Så pass att jag tror några stjärnor har bytt plats med varandra i vågens tecken eller har nån av mina stjärnor fullkomligt exploderat...måste ta och kolla upp det där, för nångonting har hänt!!
 Eller beror det på våren och allt skit som syns i den vackra vårsolens glans..eller beror det på att vår målare Flink har varit här en vecka och målat om vår hall... Ja vem vet...
Hur som helst så har jag gått in i en ny fas. Och den fasen heter "Ut med allt gammalt jävla skit helsike och visa er inte här igen"!! För nu jääädrans rensas det hejvilt..och det är, kan jag bara helt ärligt säga, inte likt mej!!!
Det började med utrensning av hallen, p.g.a att målaren skulle komma och måla om vår hall. Allt bort och upp på vinden, skåpen tömdes, lister ner, tapeter rivs. Sen kommer målarn och spacklar, slipar och målar. Damm, damm och åter damm i heeeela huset, trots att jag försökt täcka så gott det gick i alla öppningar. Huuuujedamej så dammigt det kan bli. Hela jag känns som en dammråtta efter denna vecka! Och eftersom man är släkt med sin mamma så...
Mamma är lik sin mamma
Ja, kvinnans lott i livet är densamma.
Det sade farmors mormors mor till sin farmors morbrors bror -
att livet är ett enda damma-damma.


Men nåja, skönt att få det gjort, tapeterna har stått sej bra i "typ" 22 år, nästan så dom va på vippen att bli moderna igen! Ja, hade jag väntat i några år till hade vår hall varit hothot!:))

Men nu var det ju klädhögen på vinden...
Som skulle ner igen...
NÄÄÄÄ...
Där skulle en massa sorteras bort och den vanliga tanken är att man lägger det i lådor och för till "slarvskrubben" som redan bågnar under trycket. Man kan se det på den utbuktande dörren och nerifrån på taket som liksom hänger som en vagga på ett ställe i köket!!! Långbens husvagn, typ!
Och just i det läget när jag skulle lägga in nytt skräp i skrubben,,,,då bytte mina stjärnor i  stjärnbilden plats!!!
Ut me skräpet,,,la in högsta växeln och grävde mej fram som en mullvard i skrubben...UT me allt, sorterade, slängde, ner i tvättmasknin me lass på lass som kan gå till välgörenhet.
 Hård som flinta, ingen barmhärtighet fast ekot av min förra stjärnbild stod och vände och vred,,mjaaa,,kan vara bra att ha, kan bli modääärnt nångång,,mjää kan gå att sy om till nåt,, mjää, mina barn kanske tycker de e fint om nåt år,,mjäää kan bli dåliga tider...,mjäääääääääääääää!!
Jäääklar!! Och hur många gånger i mitt liv har jag tagit på mej någonting eller sytt om nångting som legat på vinden i tietusenhundra år!!??! NEVER!!! (nåja, det har hänt,,,faktiskt!)
Men, men, nu med facit på hand känns det väääldigt skönt, känns nästan som en utrensning i själen,,fritt, ledigt och bara så skööönt!
I går kväll tog jag dessutom mej tid att sätta mej ner och beställa nya mattor till hallen, gardiner till köket och sovrummet från Jotex. Härligt att få lite nytt in när gammalt är kastat!:)
Polarn satt och muttrade och morrade när han förstod att jag var i shoppingtager,,"det där har vi inte råd med nu, den här tiden på året,osv.osv...bjäfsbjäfsbjäfs!!!
Sur blev jag! Tycker jag sparar och gör om och tar till vara, använder och gör om gammalt skräp och tycker inte det är för mycket begärt om man ibland vill ha nånting nytt, nånting som piggar upp såhär i vårtider och som gör en ny hall verkligen ny!! Kaaarlar!!! Fattar då ingenting!! Varför just nu? Varför ska det vara nödvändigt??   Jooooo,,, Beacuse im worth it!!
Men nackdelen av att vara allmänt tankspridd, "snabb-arg" och disträ är ju att man glömmer att man skall vara sur länge om det ska göra nån verkan:)
Efter en stund glömde jag bort att jag var sur och kommenterade nåt om filmen vi kollade...SHIT!!  Då är det ju liksom ingen ide mera att vara sur! Då har ju liksom "bäst före datum" på surhet gått ut...
Men idag fick jag min revanch då polarn kom hem med ett rengöringsset till datorn!! Vaaa?!?! "Skojar du?!?!" sa jag. Kastar du bort 15 euro på bullshit, lurendrejeri?!?! Ja, kom inte här och gnälla när jag beställer "nödvändiga" saker för 150 euro!!! Herreje, putsa datorn me "köpeputs"!!! När det går lika bra och bättre med en liten dusch med fönsterputs på en hushållspappersbit!!
Måste väl inte säga att han påpekade skillnaden i pris... men som jag sa,,jaja, 15 e hit och 15 e dit i skit, det blir snabbt till pengar!! :)))
Nåja, nu är utrensning iallafall på gång. Linas rum, som naturligtvis fortfarande är både Icas och Linas rum!!!...ska bli ett gästrum och hobbyrum och där kan allt samsas i hobbyväg som nu är utspridd på olika platser både ut i garaget och och i huset,,,ja, förutom möblemålningen då:)
Hääärligt! Och mina flickor, syskon och andra trötta får en plats att sova på då jag får till nåt mysigt och funktionellt:)

Har ju inte skrivit på ett par veckor och måste ju bara få lägga in en bild från förra lördagens middag hos Nina och Chirster!! Jääättegoo mat! Räkcoctail till förrätt, grisfilé me trattissås och en massa gott tillbehör och till efterrätt en ljuuuvligt god chokladpaj!! Mätta som två gravida bläckfiskar cyklade vi hem, gick bra, trots mörkret och ...maten:) Tuuusen tack Nina och Christer för den middagen och den härliga kvällen!!!
Myyyysis hade vi hela kvällen i deras mathörna!!:)

bara en liten del av den goda maten!! Som vanligt när vargen får mat glöms kameran bort!:)

Och bilder från hallen. Färdig målad! Blev inte riktigt den grå-beige nyansen som jag menade. Går lite för mycket åt lila-hållet och det var ju inte meningen, eftersom jag tänkte mej små detaljer i rött...äääsch!!! Men annars är färgen fin. Nu återstår bara min del i det hela. Fantasin har flödat, både hos polarn och mej, så nu får vi bara vänta och se vad resultatet blir:)

Och till er alla,, ha en helt underbar helg och glöm inte att unna er en härligt vårig blombukett!!


lördag 17 mars 2012

Vicken härlig lördag!!:)

Vissa dagar ger mer än andra. Idag var en sån dag:)
Att vakna och känna "god energi", att sprätta till efter "bara" en kopp kaffe och känna,,,att nuu vill jag göra nånting, skapa, plantera, ut på prommis, bara så mycket skön energi.
 Ser solen skina från en nästan klar himmel, takdropp och fågelkvitter. Visst e livet bara för skönt då!?! Tänk, egentligen behöver vi så lite för att känna lycka bara vi "carpe diem" och insuper dom små under som finns runt oss, i naturen, i skapandet och bara i tacksamhet över att kunna se, höra, känna och få vara frisk. Och det är helg och man får bara göra det man vill göra:)
Sparkade igång med en slipning av en byrå som jag slipade och spacklade igår, tvättade den och la på kvistlack så nu är den klar för målning.
Fortsatte i blom och örtvärlden, hämtade hem pelargonerna från deras vinterhem. Lite nervös om dom alls överlevt för dom har inte fått en droppe vatten på hela vintern, men där stod dom gröna och frodiga, med långa skott så jag fick börja med att klippa och ansa, vattna upp och nu står dom i växthuset och får börja sin sommar. Fint så!
Sen tog jag itu med sådd av dill, persilja, timjan och basilika. Och skolade om småplantor av chili som jag sådde i början på februari.
Så nu är våren verkligen på gång, härligt att få lägga händerna i myllan och se livet återvända.


Efter en liten lunch tog jag Mimmi och kameran och gick ut i finvädret. Kom överens med polarn att komma med bilen ut till sjön och hämta oss så vi enbart fick gå mot solen. Så här i vårtider vill man ju helst vända sitt vintertrötta tryne mot solen hela tiden.
Svanorna mötte oss på vägen, på sin vanliga landningställe ute på åkrarna så här i vårtider. En härlig syn, dessa ståtliga fåglar. En del andra kvittrande och flygande fåglar såg vi också, men på så långt håll så jag kom inte underfund med vilken sort det var.
Efter en kort och säker promenad på isen längs med stranden blev vi upphämtade av polarn och tog bilfärd hem.
Senare på kvällen fick vi ett kort och kärt besök av Sanja och Janne och deras nya "bebis" Bobo- vovve. Mimmi och jag var ute på kvällsbestyren när dom kom...och tänk jag tror minsann vår blyga, rädda och hundnegativa Mimmi blev kär!!!! För sådär glad och vänligt inställd har hon inte varit i nån annan än Simpson...kanske hon äntligen kommit över sin olyckliga kärlek som dog,,,ja  vem vet hur djuren är funtade, men glad var hon i Bobo åtminstone, det såg man tydligt!!:))
Maten ikväll blev ett recept jag hittade i sista Allas, som vanligt med ett visst eget tillägg och avdrag:)
Mycket gott även för en fiskskeptiker som jag.

LAX MED KNAPRIGT TÄCKE för två
 1. en halv paprika
 2. en hav squash
 3. en halv purjolök enligt receptet  (icke lökgillare använder lökpulver)
 4. en morot
 5. 40 gr mjukt smör
 6. 2 pressade vitlöksklyftor
 7. 1 knippe dill
 8. salt och vitpeppar
 9. fiskkrydda 
 10. 2 portionsbitar färsk, benfri laxfilé (idag hade jag två stora "äkta" laxbitar)
Nöttäcke:
 1. 1 skiva smutat vitt bröd
 2. ca 3/4 dl grovhackade cashewnötter
 3. 2-3 msk hot sweet chili-sås
Skär grönsakerna i grova bitar och skär moroten i smala skivor. Lägg dem i en i en oljad ungsäker form. Blanda smör, vitlök, dill och kryddor. Klicka det över grönsakerna. Ugnstek i 225 gr ca 15 min.
Krydda laxfileérn väl runtom med salt eller havsalt smaksatt med dill och fiskrydda eller peppar.
Blanda smulat bröd, cashewnötter och chilisås. För grönsakerna mot sidorna i formen och lägg i laxen. Toppa med nötblandningen. Stek ytterligare 10-20 min beroende på laxens tjocklek.

Som LCHF:are eller andra bokstavkombinations-ätare räcker det så här.....För dom som vi, som lägger ihop alla bokstäver blir det ännu godare med potatismos, en röra av creme bonjour med charlottenlök o gräslök blandat med lite chilisås, ketchup, citron och fiskkrydda....:) ...och ett varmt batongbröd med örter och vitlök...:) Heeeela registret!!!:)))
Och ett gott vitt vin, pricken över alla bokstäver!:)
Bon appetit!!
grönsakerna på sin väg in i ugnen

färdigt, bara att hugga in:)


ett gott vitt Tarapaca, fruktigt med ett inslag av vanilj,,,gööött !

smakade väldigt gott efter den sköna promenaden

Så varmt välkommen är ni vackra fåglar!!

Som sagt,,,,en helt vanlig men helt skön lördag i mars:)

Hoppas på en lika vacker och skön söndag för er alla!
torsdag 15 mars 2012

mitt tredje barnbarn...

...hälsade på för första gången idag:) En liten parvel vid namn Roxy, vit och svart och så lik sin mor kring ögonen en tidig söndagmorgon med otvättat face :)
Mimmi var i vanlig ordning inte så förtjust i nytillskottet,,satt och blängde med svart blick när jag höll den lille i famnen. Morrade och grinade när valpen gjorde några glada, trevande försök att bli vän med henne. Stackars barn.. Håhå,, förstår inte varför vår hund är så anti till alla hundar?! Tycker det skulle vara lattjolajban att få en kompis att busa med, men se icke! Enda hunden hon accepterat och gillat till hundra är brorsans nu bortgågna king charles hund, Simpson. Men då var han också en supersnäll, lugn och trygg vovve som varken busade eller rusade utan bara "tjaba bruden,,du här,,okej, jag går och lägger mej" Mimmi var fullständigt förälskad i honom, synd att han nu är borta

Får hoppas att den här lilla parveln också blir accepterad när han blir större och kan visa var skåpet ska stå!:)


tisdag 13 mars 2012

Den romantiska Sanna är född...

... för naturligtvis måste jag döpa henne till Sanna som en hyllning till sin namne och som ett minne av en fantastisk kväll. Fast, jag hade ju inte tänkt behålla byrån...så det betyder ju att jag inte blir påmind av den iallafall.
Men hur som haver tyckte jag iallafall att den romantiska byrån,  som ska påminna om att man ska ta hand om och uppskatta de människor som man lever nära,  ska heta Sanna.

Mina nästa projekt ska iallafall gå till eget hem. Dessutom får jag ta mej an köksbordet som fick en grym repa när jag baxade upp byrån på det för att måla blomslingorna...Bra så, då kanske jag äntligen kommer till skott med mina egna furumöbler i köket,,åtminstone en början:)
Hallmålning hör också till det som ligger högt på listan men grundjobbet överlåter jag åt en målare,,booring:) Men innan dess ska jag med hjälp av polarn ta bort alla lister, grejor och så ska ju tapeterna ner, vilket kan blir ett fullt dagsverk beroende på hur lätt eller svårt det är att få loss dom.
Ett annat projekt blir att styla om Linas rum. Eftersom hon tydligen till min stora sorg snart ska flyga ur boet, ska jag göra om hennes rum till gäst och hobbyrum, så i framtiden får hon sova i "gästrummet" om hon gör oss äran att övernatta nån gång:) Vilket hoppeligen blir ofta:))
Bilder från lilla romatiska Sanna kommer här:Och en bild av mina nya favorittulpaner! Konstigt,,jag som alltid tyckt om tulpaner med stark färg, helst en blandning av flera färgor när det gäller tulpaner...men dom här är ju bara för LJUVLIGA!!!


måndag 12 mars 2012

Möte med en idol:))

Gårkvällen blev en kväll som man lever länge på. Att få sitta på första parkett med polarn och glada vänner och lyssna och möta sin idol livs levande är nåt man inte upplever så ofta:)

Sanna Nielsen hade sin konsert i Trefaldighetskyrkan i Vasa, denna änglalika tjej både i sången och i sin personlighet. Man njöt av varje sekund, otroligt vackert!  Hennes röst passar verkligen i en kyrka och med bara gitarrkomp och inga andra "oljud" som störde fyllde hon hela kyrkan med sin klara och nyanserade stämma. Mellan sångerna bjöd hon på små berättleser med en jordnära, varm humor.
Jag bannade mej själv för att jag inte tog nya kameran med, tänkte att det ofta brukar vara fotoförbud på konserter, så jag bara stoppade min gamla digikamera i väskan....som inte var laddad!!!:( 

Vi kom i så god tid så vi gick in där några från den tidigare konserten ännu var kvar och väntade på cd-signering och fotografering så vi hann köpa och få en cd signerad innan, så där hade man fått många foton men nu blev det bara en med mobilen. Och att få sitta på första raden hade ju också gett en möjlighet för många fina foton,,syynd!! Men och andra sidan kanske man inte hade njutit så mycket om man koncentrerat sej på att ta fina kort.

Väl hemma hittade jag sen inte sladden till mobilen så jag fick det överfört till datorn,,fick skicka bilden åt Ica som i sin tur satte ut den på fejan och därifrån fick jag den sparad,,,håhå!!
Men huvudsaken är ju att man fick uppleva det live,, bilderna får man hålla levande i sitt minne:)


Säg det roliga som varar! Idag var det väckning kl 5.30. Upp och hoppa, tomatplantor på väg och därmed var den sk. semestern slut för denna gång. Så det glada leendet jag hade igår på fotot med Sanna....det hade jag INTE idag!!! Nåja ingen större fara ännu, plantorna är små, söta och lätthanterliga än så länge, men man hurrar ju inte för det! Men våren är på väg så nåt att glädjas över har man iallafall, och möbelmålningen fortsätter så länge växthusjobbet går på lågvarv:))

fredag 9 mars 2012

Mors goda rågbröd

Ibland kan smaklökarna sväva iväg till himlen flera gånger på en dag. Idag var en sån dag! Förmiddagen ägnades åt rågbrödsbak och att sätta sej ner med en ljum rågbrödbit där smöret smälter och en kall mjölk efter baket är ju bara så nära himlen man kan komma. Aaahhh!!
Eftermiddagen ägnades åt kulinariska utsvävningar. Skulle ju göra nåt gott men enkelt som skulle matcha med det goda vinet som stod och frestade i skåpet, men det blev inte så "enkelt" sist och slutligen. Nåja, ingen tre-rätters eller så men man ville ju iallafall sätta ner hjärta och själ på att få till nåt riktigt gott.
Resultatet blev en marinerad och glödgrillad oxfilébiff och blandpepparsås. Som tillbehör en helt fantastisk gratinerad potatis/jordärtkocka bakelse som också innehöll broccoli och kantareller och en ljum rödbetssallad. Myyycke gott!!
Och kronan på verket då...vinet som vi köpte i Silja Lines vinbutik. Bara så guuudomligt gott så jag är säker på att änglarna sjöng då dom vindruvorna mognade!

Rågbrödet som vi "ungar" bakar i släkten, är ett arv efter vår mamma. Vi har ofta fått höra av vänner och bekanta att det är det godaste rågbröd dom ätit och det är ju på sätt och vis konstigt för enklare recept än detta får man leta efter. Kanske är det, less is more, för det är absolut inga konstigheter med det brödet. Det jag kan tänka mej som skiljer sej från annat bröd, är den lilla jästmängden, endast 50 gr och en lång jästid, men annars är det ingen hokuspokus med det. Ska dela med mej av "familjehemligheten" ifall nån känner sej sugen på ett riktigt finlandssvenskt rågbröd:) Men då var det där med måttangivelser...inte lätt, då man lärt sej bara genom att "känna sej fram" på degen:) Mjölmängden har jag absolut ingen koll på, skulle mäta idag men glömde...Man får gå på känsla!

Basreceptet är iallafall:
 1. 50 gr jäst
 2. 2 lit mjölk och ½ liter vatten 
 3. 2-2½ msk salt
 4. halvgrovt vetemjöl och rågmjöl
 5. efter behag, solrosfrön, vallmofrön, havre-vetekli, havregryn osv..
Värm vätskan fingervarmt. Smula jästen i matberedaren och slå över vätskan och saltet.
Nu till det knepiga i mjölmängden...Blanda i vetemjöl tills du ser att degen börjar ta ihop, bli lite som en välling.
Fortsätt med rågmjöl tills degen är "passlig"..hmmm.. Inte för lös så den är "våt" och rinnig, den ska liksom ta ihop och se  lite "torr" ut, men fortfarande ganska geggig. Alltså inte för lös och inte för stabbig. Låter det knepigt?!:)
Sen brukar jag efter tillgång och humör först slänga i lite solrosfrön, linfrön, havre- och vetekli osv. Blir ju lite nyttigare och godare med såna grejor i.
Låt degen jäsa 1 timme under duk.
Låt degen få en snabb runda i maskinen och "mjöla" över med rågmjöl ordentligt innan du häller upp den på ett lika välmjölat bakbord. Knåda inte degen detstomera så mjölet kommer in i degen, utan använd bara rikligt med mjöl för rågdegen är ett helvetiskt lim som fastnar överallt om inte alla redskap, händer och bord är inmjölat.
Baka ut till rågbröd,ganska tjocka om du vill ha dom delbara.
 Låt jästa åtminstone en timme till under duk och grädda i 250 gr ugn tills bröden börjar få färg, ca 6-8 min...tror jag:)
tillbehören som är bra att ha, åtminstone kaveln är ett måste:)

så kan det gå när bunken är för liten,,men ingen panik, det "drar" ihop sej när maskinen får gå ett par varv

mjöla, mjöla mycka mjöl..

forma till en rund boll och kavla ut..

om man inte har ett "sånt", tar man ett litet glas el, dylikt för att göra hålet.det färdiga brödet läggs sedan på en mjölad brödspade el annan smal skiva över till sin jäsplats

...som också ska vara rejält mjölad

återigen skall brödet jäsa gott och väl en timme under duk...

pigginaggi, pigginaggi innan gräddning...

Och lön för mödan!!! AAHHHH!!! smöret som smälter på ett halvljumt, nygräddat rågbröd är en sång from heaven!:)


Återkommer med middagen och det delikata vinet, för nu ska jag njuta av den sista skvätten!!!:)
En fin helg önskar jag er alla!!lördag 3 mars 2012

Årets stora utmaning...

avklarad!!! Men en väldigt skön utmaning! I strålande sol, nästan vindstilla och för första gången rätta verktygen på fötterna (skidor) tog vi oss över fjärden till sommarstugan.
I fjol gick vi i modden, sjönk ner till knäna men tog oss iallafall ända fram. Men väl där ringde vi efter svågern,, vi tyar icke mera flämtade vi fram:) Året innan tog vi sparkare som också sjönk ner i snön så vi funderade starkt på att lämna dom mitt på sjön men stånkade ändå fram dom till stugan,,,ringde svågern,, vi tyar icke mera... Nåt mer år minns jag inte, men jag antar att det har det varit typ samma visa varje år.
Men inte i år, nu gick färden riktigt galant på skidor. Lite som Bambi på hal is i början, polarn slog runt efter 3 meter och mina vader skrek på hjälp efter 10 meter. Men efter inkörning och ett antal suckar så hittade vi alla muskler som ska hjälpa till, samtidigt som andra muskler ska slappna av. Det är ju liksom inte precis vettigt att gå som om man hade ett par för stora skor på fötterna, spänna sej så dom inte ska ramla av, klart som korvspad att man blir sjuk i vaderna då!!
En kaffepaus halvvägs smakade heaven och sen belöningen när vi kom vägen fram, korvgrillning, varm choklad och rågbröd!! Aaahhh!! Kan inte finnas nåt som är godare efter en sån färd och i det underbara vädret!
Hemfärden gick ännu bättre i gamla spåren, trots solen i ryggen och en tilltagande vind.

Vår lilla fyrbenta vän Mimmi var också väldigt glad över turen. Hon gillar verkligen dom där stora vita vidderna och skaren som gjorde att hon kunde skutta iväg som en yr kanin. Hon tog säkert några kilometer extra från början,,sen såg man att hon tyckte att "jo men att nu räcker det för mej, nu går vi hem",, men då hade vi lika mycket och mera kvar. Men likt en lydig flockmedlem tassade hon sist i spåret ända hem utan gnäll, duktigt! Hon är ju inte heller van med en 15 kilometers länk och det i ganska bra fart. Så ikväll sover hon som en stock, inget tripptrapp över golvet i väntan på en kvällsprommis här inte!:)
Likadant med det här otränade fläsklägget,,,blir en tidig kväll och hoppas inte kroppen protesterar allt för mycket i morgon bitti...
Åååh så härligt att få komma ut på isen och tumla runt:)

halv-vägs,,där tornen syns, där ligger vårt mål....

Mammaaa,,kan vi gå hem nuu,,jag e trött!

men efter en kaffe och en korvbit kanske vi orkar en bit till iallafall:)


NÄÄÄ,,jag ORKAR inte, vill gå hem!:)


vårt kära lilla sommarhus ligger så skönt inbäddad i vintertäcket!! Men snart e de VÅÅR!! Längtar!!


Mätta och belåtna och efter en stunds vila orkar vi hem igen:)