Summa sidvisningar

Välkommen till Hobby-hoppan!

Titta in, jag hoppas jag ger nån lite inspiration, ideér och glädje
Skratt och lite allvar, hobby, jobb och fritid i en salig röra :)

torsdag 29 november 2012

En trött, sliten gumma....

...kom till mej en dag. Smutsig och skadad efter att ha stått i hundrade år och varit till nytta och nöje för många människor, antar jag. Kanske hade hennes sista dagar tillbringats i nån verkstad och fått vara lager för både oljekannor och skiftnycklar :)
Men charm hade hon, damen! Man såg att hon i sina glans dagar hade varit en skönhet och hennes ägare ville att hon skulle få en chans till och slippa stå och gömma sej i en verkstad.

Ett riktigt grovjobb att få henne ren var det, 3 ggr fick hon uthärda både målartvätt, rotborste och slipning innan hon var klar för grundfärg och spackling av dom största skavankerna. Annars lät jag hennes åldersrynkor vara ifred, det är ju inte meningen att det ska bli ett nyfött barn, utan åldern måste med stolthet få synas och anas.


Bild på damen medan hon är under tvätt och rengöringsfasen :)



Och färdig! Ny make up och med blommor i sitt hår återvände damen hem för att få stoltsera i ägarnas sovrum. Där mår hon säkert gott, pryder sin plats och påminner dom varje dag att vackra minnen ska man bevara, spara och njuta av! Hejdå vackra dam och tack för att jag fick lära känna dej! :)








måndag 26 november 2012

Till Lina...

...med all min kärlek och alla mina önskningar för dej <3

I min fantasi såg jag byrån, eller om det var det "gudomliga" som visade mej hur jag skulle gestalta min yngsta dotter?  Eller var det mina önskningar för hennes framtid som visade mej vägen?
Ja, vad det än var så blev det rätt!
Jag hade visserligen "synkat" mina funderingar med Lina och hon fick säga sitt, men i det stora hela märkte jag på hennes åsikter och funderingar att det var så det redan landat i mej. Hennes önskningar och vad hon tycker om hade redan slagit rot i mej, innan hon yttrade sej.
Men sånt är väl ganska självklart. Vilken mor tror sej inte känna sina döttrar,,,åtminstone ganska bra :)
                                                                        
                                                                   Lina
All dessa "ord" bär du redan inom dej.
Somliga av dom är redan starka, somliga väntar på att få  växa och dela din resa i livet. Min önskan för dej, älskade barn är att dom ska få utrymme och frihet att växa utan att någon eller något får hindra dina drömmar, dina mål och dina önskningar om DITT liv!
Att ingen eller inget ska få dej att tro att du inte är värd dessa "ord". Att ingen eller inget ska ta dina"ord" ifrån dej för att göra dom till sina.
Min önskan för dej att du i alla lägen, i glädje, sorg, besvikelser och motgångar, ska kunna resa dej ur "havet" som  Frihetsgudinnan,  stark sträcka ut din hand i kärlek till världen och livet,  och inte låta dej slås ner av något eller någon..Tro på dej själv och dina "ord"!!

-drömmar.
Håll dina drömmar vid liv, men minns att inga drömmar lever vidare av sej själva. Kämpa för dom, håll dom vid liv! Det kan ta nån dag, det kan ta år eller det kan ta halva ditt liv innan du når fram, men fokusera, håll ut och du har dom en dag i din hand!

-frihet.
Frihet är inte att bara tänka på sej själv och att vara "fri" utan att tänka på andra. Frihet innebär att man alltid har möjlighet att få "tänka" själv, bestämma över sitt liv och värna om sin integritet, att inte låta nån annan bestämma över sin personlighet eller sitt liv.
Men frihet är också ansvar. Ansvar över andra, ansvar över sina handlingar och ansvar i att göra det som är rätt för sej själv men utan att skada andra.
Frihet och ansvar går alltid hand i hand.

-möjligheter.
Finns alltid, överallt! Möjligheter att utvecklas, resa, jobba, lära sej nya saker, se nya platser, lära känna nya människor! Allting finns under rymden, ligger där och väntar. Men liksom med drömmar, kommer inte möjligheterna in genom dörren som ett paket. Det gäller även där att ta dom i flykten, jobba för dom och se dom när dom ljudlöst smyger förbi :)

- kärlek
Och naturligtvis önskar jag dej KÄRLEK, KÄRLEK i tusenfalt och mer därtill!! :) Massor med kärlek har du redan, både inom dej och runt om dej! Älska dej själv framförallt, du är underbar, unik, varm och empatisk.  Du är en högt äskat barn, syster, moster, syskonbarn och vän! Du är så värdefull, mer än du nånsin kan förstå och i ditt liv har funnits så många människor som du betytt och betyder såå mycket för. Vissa har redan lämnat denna jord, men för oss som finns kvar är du den klaraste sol!
Dela din kärlek, ta aldrig den kärlek som ges dej för given och låt aldrig nån annan ta din kärlek för given. Kärlek är den största, vackraste men mest sårbara gåva vi kan ge eller få. Var rädd om dina och andras äkta känslor!

-styrka
Har du massor av redan, trots att du inte alltid litar på den!
Styrka är ju inte bara att stå rak när det stormar,,,styrka är ju också att kunna visa sej svag, be om hjälp när man behöver. Styrka är att hitta "glöden" som finns inom sej när man behöver den. Att lita på att den finns där, att lita på sitt eget "jag bär". Men också att lita på att människor som älskar dej eller  bryr sej kan "bära" dej en stund,  hjälpa dej en bit på vägen när man inte själv orkar. Styrka är också att se, orka bry sej och hjälpa när man ser nån annan som behöver bli buren och hjälpt.

- självständighet,oberoende
Kan låta som ensamhet, att man inte behöver nån annan eller något annat. Men självständighet är precis som frihet en rättighet som varje människa borde självklart ha som en mänsklig rättighet. Att själv bestämma över sitt liv och leverne så länge det inte skadar någon annan.  Självständighet går ju också hand i hand med ansvar.
Låt ingen trycka ner dej, men tryck heller inte ner någon annan. Var mot andra som du själv vill bli behandlad. Låt dej inte bli i beroendeställning till nån annan som utnjyttjar din godhet och kärlek och vice versa. Jobba för att klara dej själv, psykiskt, fysiskt och ekonomiskt vad som än händer.

-hopp
Låt hoppet leva! Det finns alltid hopp! Hoppet är det sista som försvinner och fast man tycker att man förlorat hoppet, finns det alltid där. För när en dörr stängs för alltid finns alltid en ny dörr att öppna, som kanske leder en till nåt ännu bättre! Hoppas alltid det bästa för dej själv och ge hopp till dom som behöver det!

Och frihetsgudinnan får symbolisera TRON! Tro på dej själv, tro på att alla dessa "ord" kan bli dina, tro på det äkta. Tro på att du kan göra det som är rätt för dej. Tro på livet...

Allt detta och allt det vackra jorden rymmer önskar jag dej!....<3


Just nu skulle bloggen krångla,,grrr!! Går inte att lägga in bilder på vanliga viset, minnet fullt.. Nån som har en aning om hur man gör då?? Blev att kopiera bilder från fejjan, och det blev ju inte så bra!!












lördag 17 november 2012

Lördagsgott...

 

..behöver man en grådaskig lördagkväll i mörkaste november! Som hängiven amatörkock kan man bli på sååå mycket bättre humör bara av att ta fram råvaror, stekpannor och tillbehör och fantisera fram en middag.
Känna doften av örter, kryddor, vitlök, frukter och grönsaker,,,mmmm..
En ganska ny vana jag börjat med, att lägga fram det mesta av det jag behöver på arbetsbänken, allt som ser smaskigt ut, doftar gott och annars är en vacker syn för ögat,,,ser en aning stökigt ut just då,,men bara en så härlig röra, med alla färger, dofter och former!!
Så låter man alla sinnen jobba! Man funderar lika mycket med hjärnan som med doft och smakminnen..hmmm..jaaa,det skulle smaka gott till det...det och det "gifter sej med det", den smaken måste ju framhäva den smaken...osv!! Matlabb på hög nivå!! :) Härligt!! Nästan bättre än att äta maten!! :)
Igår var jag inne på min matfavvoblogg, mina inspiratörer i Skåne, Mårtenssons kök och hittade en bakad och gratinerad potatis som jag genast föll i farstun för :) ( Tack för den!! ) Några små ändringar blev det under arbetets gång men så vill det ju bli när man står och smackar och funderar :)
Och det bästa är att jag visste att polarn också skulle falla i fröjd för det! :) Att ha en ständig "middagsgäst" som helst bara vill ha en reeedig köttbit, korv och potatis med lingonsylt krockar ofta med min önskan och mina smaklökar som vill testa, sväva iväg på okända matmarker och experimentera med allt ätbart.
Så det gäller att kompromissa, locka och puscha! :) Visst kan man sväva iväg utan att tänka på annat än sej själv,,,men hur kul är det, om "middagsgästen" sitter och grinar illa på andra sidan bordet?!? höhö :)

Så ikväll blev det...tadaadaaaaa!!!!....:
 Gräddig grisfilégryta med trattkantareller o paprika
Bakad och gratinerad potatis
och tuttifrutti grillat ...:)

Grisfilegryta:

1 filé i 3cm tjocka skivor
torkade trattkantareller el annan svamp
en halv hackad paprika
persilja
2 pressade vitlökskl.
1 msk oxfond + ev. skvätt kantarellfond
2 msk soja el . worchestersås
grillkrydda
1 dl vatten
2 dl grädde
svartpeppar och redigt med rosépeppar

Stek filébitarna och peppar, slå över i gryta och vispa ur pannan med vattnet. Tillsätt de torkade trattisarna med vattnet som den legat i blöt i. Rör ner resten av ingredienserna och red av med brun Maizena till en ganska tjock sås el. typ stuvning. Låt puttra 10 min på svag värme. Rör ner persiljan och smaka av.

Bakad och gratinerad potatis

4 stora potatisar, vanliga mjöliga eller bakpotatisar
1 pkt bacon


ca 1 dl creme bounjour med scharlottenlök och gräslök eller 1 dl creme fraiche+lök el vitlök
riven ost med stark smak, västerbottenost e ju alltid nr. ONE
lite peppar och örtsalt
1-2 msk dijonsenap med honung
1 msk oxfond
en näve persilja och en halv näve färsk timjan
 

Stick små hål i potatisarna runt om och baka dom i ugnen på 225 grader till de är genombakade.
Strimla och stek bacon, lägg på en bit hushållspapper och låt det rinna av


Dela potatisarna på "längden" och gröp ur innehållet ner i en skål, var försiktig så du inte river hål i
skalet.
Mosa potatisen lätt, blanda ner övriga ingredienser och smaka av.
Fördela röran i potatisskalen och ställ halvorna i en ugnssäker form.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter, kolla så de är genomvarma innan du serverar.

 
Tuttifrutti grillat:

Några klyftor färsk ananas
några klyftor färska äpplen
och några på längden skivad zuccini

Jag hade frukterna att ligga i olja, hallonbalsamico och grillkrydda några minuter men går lika bra att:
Pensla frukterna med olja och strö på grillkrydda och grilla i grillpanna eller stek i stekpanna någon minut tills frukterna blir lite halvmjuka "aldente".
 
Gott blev det, mätt blev vi och så även dom fyrfotade! :)
 
MAAMMMAAA!!!! Va blir det för maaat?? Luktar grillad mus,,,GÖÖÖTTTT,,, hitméde, hitméde å fort ska dee gåå!!!!!
 
 
 
 
grillad tuttifrutti på G :)
 
Färdig grillat med ett strö av ljuvligt doftande timjan:)


 
Ser förvånantsvärt lite ut på tallriken för att va min....men jag lovar, jag åt en portion till!! :)
 
Så en stooooor efterrätt, tända ljus och mys i soffan! Precis som en ruggig, mörk lördagkväll i november ska vara!! :)  Ha en skön helg alla i kojor och slott och njut av det lilla!!
 

 
 
 

måndag 5 november 2012

Qvinnofest och sånt...

har senaste vecka bjudit på!
Veckan började med en mindre rolig tandutdragning,,yäck, men den dagen avslutades i Vörå där vi avlämnade Sofia rosen så den slutade iallafall bra:)
Sofia fick komma till ett nytt, fräscht och fint hem, med trevliga och snälla "föräldrar" :) Nya "mamman" ville ha henne bredvid sängen så hon skulle vakna lycklig varje morgon! Kan man få ett vackrare tack som "konstnär" än det!?!?
Det är ju det man vill locka fram med varje sak man gör,,,en lycka och glädje för en annan människa! Så nöjd är jag och överygad att hon hittade sitt rätta hem. Satt som en smäck framför en röd fondvägg, som om hon var menad att finnas där:)
Resten av veckan gick i skitjobbet i växthuset,,men nu e de KLART!!! Semester med andra ord, eller semester från det jobbet iallafall..skööönt!!!
Fick börja semestern med en jättelyckad Qvinnofest i gamla stationshuset i Närpes i sällskap med vännerna Stina och Nina och ett hundratal andra goa kvinns.
Stationshuset lyste i ett varmt sken då vi kom, ljuslyktor i alla former och kulörer, jättebuketter med rosor och blommor mötte oss redan i foajén. Man drog en lycklig suck redan innan man hunnit in i "salen". Sååå fint och mysigt arrangörtjejerna hade gjort det!!
Synd att jag inte hade min "riktiga" kamera med, för där fanns verkligen mycket man önskar man hade haft på bild med sej hem i minnet. Men glömsk och tankspridd som man är, så tänkte jag att det kanske var bäst att lämna dyrgripen hemma..
Fint dukade bord,  där var och en av oss fick en ros med "egen text". Allt så genomtänkt och vackert!
Och maten sen!!! Ujuj,,,ett överflöd med bara godsaker, så alltså att gummorna njöt!!! Kaffe, chokladtårta, konjak och likör avslutade middagen och man var fullkomligt nöjd!
Fin underhållning med sång o musik, tävlingar och så lite dans på slutrakan... :) o mera konjak...mohhaa!!
Söndagen var kanske inte lika rolig,,men kvällen var absolut värd en mindre pigg söndag:)      
                                            
           "Min ros"! Och den kvällen var man verkligen omgiven av dom som gav positiv energi!

                                              
                                                    Stinas ros...

                                               och Ninas ros.

                    och en liten del av all blomsterprakt för kvällen :) Ljuuuvligt!