Summa sidvisningar

Välkommen till Hobby-hoppan!

Titta in, jag hoppas jag ger nån lite inspiration, ideér och glädje
Skratt och lite allvar, hobby, jobb och fritid i en salig röra :)

fredag 22 februari 2013

Lite buffé recept...

...som utlovades ska jag komma till medan nåt ännu finns i minnet. Blir ju att ta lite här och där från olika recept, förvandla och humma och brumma, smacka och fantisera och till sist blir det en egen version.
Ska börja med grisfilén som ätes ljum eller rumsvarm och som är utmärkt som bufférätt eftersom man kan göra den färdig dagen innan. Skiva och lägg upp på festdagen och slå andra marinaden över.
        
                                   DUBBELMARINERAD GRISFILÈ  (går förståss lika bra med nötfilé)
8-10 buffe´portioner, 1,2 kg grisfilé

Första marinaden:
2-3 msk     soja
1 msk       hoisinsås
2 msk       oxfond
4 msk       olja
1 tsk       honung
2 st        krossade vitlöksklyftor
            svartpeppar

Blanda marinaden i en plastpåse och lägg i köttet. Vänd ibland. Kan med fördel göras t.om 2 dagar innan festen. Men köttet bör åtminstone få ligga i marinaden några timmar.
Ta sen upp köttet ur marinaden och stek filéerna runt om i het stekpanna så den får en vacker brynt färg.
Lägg fileerna i en lång ungspanna och efterstek i 175 gr tills innertemp visar 70-72 gr, ca 20-30 minuter beroende på storlek och mängd.

Andra marinaden:

3 msk vatten
3 msk soja
3 msk balsamvinäger
1,5 dl olja
1 röd chili finhackad
1-2 vitlöksklyfta finhackad
en näve finhackad persilja
1 burk kapris, avrunnen  eller/och finhackad paprika 
1 msk ox el kalvfond
malen svartpeppar

Lägg ner den varma filén i marinaden och låt stå minst 2 timmar, jag hade den över natten.Vänd ibland och ös marinaden över köttet.
Skiva köttet i tunna skivor och lägg upp på serveringsfat och slå marinaden över. Garnera med persilja och/el apelsinklyftor.
Smaka av med ev mera salt o peppar.




Det var filén, då fortsätter jag med kycklingspetten som man också kan gör klar dagen innan.

                     ÖRTMARINERAD KYCKLINGSPETT  ca. 12 kycklingspett

4 st kycklingfileér
grillspett av trä (låt spetten ligga i blöt några timmar innan kycklingen träs på)

Marinad:

1 dl persilja
1 liten kruka färsk basilika
1 st vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 tsk citronskal
0,5 dl olivolja 
2 msk kycklingfond
Multiplicera mängden beroende på hur många fileér som ska tillagas.

Den här rätten går som sagt att göra dagen innan. Låt kycklingspetten ligga i marinaden ett eller två dygn före servering, beroende på om man steker dom dagen innan festen eller samma dag. Spetten kan serveras både varma och kalla.

. Mixa alla ingredienser till en slät och grön marinad i mixern. Häll upp marinaden i ett djupt ungsfast fat. Dela varje kycklingfilé i tre bitar på längden. Trä upp kycklingen på träspett och lägg ner i marinaden. Se till att marinaden fördelas jämt, och vänd ibland.

Sätt ugnen på 150 gr.
Stek spetten hastigt i en stekpanna, de ska få en gyllenbrun färg. Salta och peppra. 
Lägg tillbaka spetten i ungsformen och ös med marinaden och ställ in i ugnen 10-15 min.





Jag fortsätter med min favorit, som förståss smakar bäst med fisk eller kött, rökt eller grillad lax gifter sej fullkomligt med denna rätt!


           ROSTADE RÖDBETOR MED RUCCOLASALLAD            

4–5 medelstora rödbetor (400–500 g),  skalade och skurna i 2 cm tjocka klyftor
1 msk balsamvinäger
Salt och malen svartpeppar
2 msk rypsolja el olivolja
1 msk råsocker
8 små nävar (200 g) ruccola
8 små nävar (25 g) späda rödbetsblad (kan uteslutas)
Saften av 1 citron
2 msk rypsolja el olivolja
2 dl  hackade rostade cahwenötter
120 g fetaost eller chevré  smulad eller riven


1) Värm ugnen till 180 grader. Lägg rödbetsklyftorna i en stor ugnsfast form klädd med bakplåts-papper och häll över blandningen av olja, socker, vinäger, salt och peppar. Sprid ut till ett jämnt lager. Om man vill snabba på förloppet, koka dom hela, oskalade rödbetorna ½ timme, låt svalna lite, skala och klyfta för att sen lägga dom i ungsformen.


2) Rosta i 40–45 minuter tills de är mjuka el 15-20 min om du förkokat. Låt rödbetorna svalna i formen.
3) Blanda ruccolasalladen och de späda rödbets-bladen, om du valt att använda dem, med den pressade citronsaften och det andra måttet olja och lägg upp på serveringsfat. Toppa med de rostade rödbetorna och strö över rostade cahwenötter och fetaost el chevré innan du serverar. Serveras ljum eller rumstemp.




 De va dee!!! Lite att bita i! Denna fredag har gourmetläppen ätit uppvärmd ärtsoppa till lunch och en hamburgare från stans grill till middag...Så kan det bli ibland, inte fest alla dagar om nån trodde det! :) :)
 Har några goda snittar som jag också hade velat pränta ner medan jag minns,, men nu tar jag kväll och kollar på helkväll med Lena Philipsson.
            Ha en finfin helg och låt oss hoppas på sol och uteväder!! :)


måndag 11 februari 2013

Linas fest...

20 år och examen blev till en gemytlig fest i barndomshemmet med släkt, vänner och grannar.
Gumman hann ju inte med riktigt, hade varit kul att få sitta och prata med allihopa, men såna här gånger fungerar det inte med några långa sittande pratstunder. Man får mest slänga nåt ord hit o dit och istället lyssna på när andra pratar. Är ju också kul! :)
Dagarna innan festen var förståss febrila i lilla huset och dagen innan blev det en maratondag i köket på stående fot i 13 timmar för att färdigställa allt som gick att göra färdigt. Det enda som återstod till festdagen var att grädda smördegsknyten och slå dressingar över dittan o dattan...och förståss plocka fram, duka och fixa.
Det bästa var i allafall att Linas småkusse Camilla skötte om sötsakssidan med massor av goda muffins, Evigt tacksam för det,,,för det där med kakor är inte min grej, fick vara glad för dom två tårtor jag åstadkom med mycke möda..
Bufférätterna blev...många jo:) Min syster förmanade mej att ta det enkelt och gott...jooorå, ska försöka, sa jag. Jojo,, det ena med det andra dök upp i mitt huvud, recept kollades igenom och det och det skulle vara kul att göra,,,och det tar inte så lång tid, det där är det ju bara att göra så med, det där e snabbt gjor, det där e säkert gott...osv,osv... Pyyh,pyyyh,, summa sumarum står man klockan sent på kvällen och undrar om man  har tagit sig vatten över huvudet!! Men att stoppa,, neehee, se det går inte! Har man handlat hem grejer, får man fortsätta, eller, har man tagit fan i båten är det bara att ro honom iland!
Men de e ju kuuul!!! Och av uttrycken bland gästerna att döma, var det ätbart och gott också! Och då är man ju nöjd!
Själv fick jag inte ner många bitar, blev mätt för flera dagar bara av att stå och tillreda. Mätt med ögonen går också ner till magen:)
Skulle kanske skrivit ner några av dom bästa recepten medan tid var, men sånt hanns ju inte med. Många är ju tagna från olika sajter och bloggar med vissa ändringar och modifieringar, andra dök ner från "huvudsajten".  Ska se om jag får ner dom "godaste" plirade nån dag, nu ska jag bara vila upp mej nån dag och ta hand om ett ryggskott som kom som ett tackkort på posten! :)

                                   Rostad potatis, ärtskidor, olika salladssorter, paprika..ja och vet sjutton resten...Salladsdressing på turkisk yougurt, vitlök, senap, honung, färska kryddor,peppar o olja..mm.mm??    

  Pastasallad med bacon, rödlök, tomat, gurka, chili, paprika...mm,mm?? ..hehe...dressing med olja, pesto, örtkryddsalt, peppar och pestopasta krydda och citron...


                             dubbelmarinerad grisfilé ...och ja,,,det var mycke där, måste ta det en ny gång för det var faktiskt gott!!                               
    En blandning av flera recepter som blev ett eget recept :)             

                                             Linas lillkusses Camillas supergoa muffins!
                                   
En favorit enligt polarn! Malaxlimpa med rökt lax, creme bounjour me lök, dillmajonnäs, fiskkrydda, citron, dill,,,och toppad med finhackad chili och räkstjärtar



 Rågkusar på hemlagat rågbröd med en tonfiskröra på creme fraiche, rödlök, majonnäs, basilika, fiskkrydda..mm.mm?? :) och toppad med miniplommontomat och basilika...Gott enligt gumman!! :)


Smördegsknyten, en  sort med köttfärs, bacon o svampröra
och en sort med tonfisk, olivröra...........

                                   
               Buffén dukad...Vassegooo! :)


och det här tyckte gumman om!!! Rostade rödbetor toppad med chevreost, rostade cashwenötter, på en bädd av ruccola...ja och dressingen får jag återkomma till och fylla i sen...åtminstone för min egen skull! :)



                        Min hjälpare i nöden :) dottern Ica, som med van och snabba serveringsryck tog hand om diverse problem och servering av välkomstdrink i "farstun" :) Tack du min klippa!! :)



                                 Räkor i örtdipp...får jag också återkomma till när jag sansat mej... :)






Och så dessa underbara blomster...som mamma och dotter...(ja, eventuellt polarn och fyrfota också) får njuta av i mååånga dagar!! Ut i källaren över natten,,,in igen när dagen gryr!! :)   Tusen tack för den gjädjen goa vänner!!!!!!
 Den hade gumman gjort till bordet,,glömde att tända lamporna i arrangemanget före fotografering ;(






Lite vimmelbilder...hoppas det är okej för alla som syns på bild! Om inte,,,så hojta till så tar jag bort dom!!
Men jag tycker det är så härligt med alla dessa vänner, släkt och grannar i huset...så jag kunde inte låta bli... :)
                                                        JEJJJJJJ!!! Ja se moster Solbritt,,,hon känner mej,,sa "barnet" när hon öppnade denna present!!
                                                         


 
                                                          Mina fina flickor i skålen! :)

  
och gumman....så nöjd för varje blomsterbukett :)


                                           Fina, bästaste vänner genom livet!!! <3 Så kul att 
                                 se, dom som har följt Lina genom barndomen 
                                 och ännu finns där! Härliga ni!! <3                                  

                                             Och får jag presentera Linas sommarmommo!! Världens härligaste, roligaste, fördomsfriaste, ungdomligaste 
    och  bästa "reservmormor" man kan ha!!                                      
      Dessutom gudmor till katten Tuss, bästa kompis me Mimmi                            och en sååå kär vän  till gubben o mej!,,, Hildur,,,du je bara bäst!!
                                         
  
                                  Vimmel i vardagsrummet och köket! Så najs att se huset fyllas av glada, festklädda och trevliga människor! Löööv it!!  Så trevligt det skulle vara att ha en helg i månaden på det viset!!...Tja, om man kunde ha råd med carterering då förståss,,,eller varför inte knytkalas?! :)
                                 Mera sånt!!
 Tuuusen miljoner tack till alla som gjorde "den" dagen till ett minne för livet, både för jubilaren och föräldrar!!! <3





   Jajajajaja,,,de va väl kul.....men herrejeeee så skönt att få inta sina platser och få lugn o ro!!! :)) Jesses,,,sicken fest!!!!!

 Det var en snabb resumé av helgen! Kommer igen med recept när jag landat i soffan!!! :)
Gooo vecka till er alla läsare och ett varmt tack till alla som gjorde vår helg såå underbart minnesrik!!! :)