Summa sidvisningar

Välkommen till Hobby-hoppan!

Titta in, jag hoppas jag ger nån lite inspiration, ideér och glädje
Skratt och lite allvar, hobby, jobb och fritid i en salig röra :)

lördag 19 januari 2013

Cour de filet Tallbacken

blev det ikväll :)
Vi åt ju en supergod middag på syrrans födelsedag i San Augustin på Adio mare,,, kom ju äntligen på namnet!! Cour de filet Provencale heter rätten och ikväll skulle jag ju förståss "härma" och göra min egen filet.
Tyvärr blev det inte med oxfilé som det väl bör vara om det ska vara på "riktigt", utan med den billigare varianten, grisfilé. Men gött som tusan var det iallafall.
Och eftersom dottern går på "den gröna linjen" nu, tränar och äter "rätt" så blev det också en stor skål sallad med mycke godsaker i.
Cour de filet är ju dessutom en suverän bjudrätt, eftersom man kan göra en stor del av jobbet i förväg och sen sjussa in den i ugnen för den sista uppvärmningen just innan man ska äta.
Så här gjorde jag min "Tallbacksversion"....sådär ungefär då som vanligt! :)

1 grisfilé
2 tsk salt el., alt. oxfond och soja
1 nypa(or) svartpeppar
50 gram smör

Vitlökssmör
100 gram smör
5 st vitlöksklyftor
0,5 dl persilja

Potatis
2 kg potatis
3-5 skalade och skivade morötter 
grillkrydda ev. lite salt och peppar
50 gram smör

Stekte också en ask färska, skivade champinjoner och hällde över,,,,bara för att dee e såå gott!!! :)
Och för att få lite "blött" till gjorde jag en fusksås, Blå bands örtagårdssås. Tror att det var bea-sås det bjöds på Adio mare,,om jag minns rätt.

Garnering
1 nypa(or) persilja

Tillagning


1. Skala och skär potatisen och morötterna i tunna skivor. Skölj av den i kallt vatten och torka av den på en handduk.
Smörj ett stort ugnssäkert fat med hälften av smöret. Bred ut potatisskivorna och salta.
Stek potatisen i mitten av ugnen i 225° i c:a 40 minuter. Täck den med folie under de första 15 minuterna. Klicka sedan ut resten av smöret och stek färdigt utan folie. Rör om ibland.

2. Bryn under tiden köttet i en stekpanna. Efterstek filén i 10–15 minuter,( längre tid för grisfilén som bör ha en innertemperatur på 72 gr). på svag värme under lock. Den ska vara röd i mitten om det gäller oxfilé, grisfilén ska naturligtvis vara genomstekt. Droppa över lite oxfond, soja på slutet. Låt filén vila i 5 minuter innan den skärs upp i centimetertjocka skivor .
Lägg dem i en rad ovanpå potatisen. Häll lite vatten i stekpannan med skyn och häll över både kött och potatis.

3. Rör ihop smöret med den pressade vitlöken och finhackade persiljan. Bred ut det över köttet. Hit kan rätten förberedas i förväg

4. Sätt in fatet i ugnen i 250° i c:a 5 minuter eller tills allt blivit genomvarmt och smöret smält. Garnera med persilja och servera genast tillsammans med en sallad.

Till servering och garnering:
Grönsallad eller tomatsallad
Persilja och ev. stekta eller grillade majskolvar,,mycket gott till!!! :)

Bon Apetitt!!

Adio Mares version:och Tallbackens version! :)


 En fortsatt fin helg önskar jag alla med lys, mys och pys!! En myslykta gjorde jag till helgen av 2 plastskålar. En större och en mindre. Fyll vatten i den större, lägg i den mindre med en tyngd och lägg ut för frysning. Ta in efter några timmar (om det varit riktigt kallt ute) och slå hastigt lite varmt vatten i den lilla och utanpå den stora så det lossnar. Samma sak med den andra, där blandade jag i röd karamellfärg. Och eftersom det är hål i botten går det att ställa dom på varandra och lägga tex. ett gravljus inuti den nedre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar