Summa sidvisningar

Välkommen till Hobby-hoppan!

Titta in, jag hoppas jag ger nån lite inspiration, ideér och glädje
Skratt och lite allvar, hobby, jobb och fritid i en salig röra :)

fredag 9 mars 2012

Mors goda rågbröd

Ibland kan smaklökarna sväva iväg till himlen flera gånger på en dag. Idag var en sån dag! Förmiddagen ägnades åt rågbrödsbak och att sätta sej ner med en ljum rågbrödbit där smöret smälter och en kall mjölk efter baket är ju bara så nära himlen man kan komma. Aaahhh!!
Eftermiddagen ägnades åt kulinariska utsvävningar. Skulle ju göra nåt gott men enkelt som skulle matcha med det goda vinet som stod och frestade i skåpet, men det blev inte så "enkelt" sist och slutligen. Nåja, ingen tre-rätters eller så men man ville ju iallafall sätta ner hjärta och själ på att få till nåt riktigt gott.
Resultatet blev en marinerad och glödgrillad oxfilébiff och blandpepparsås. Som tillbehör en helt fantastisk gratinerad potatis/jordärtkocka bakelse som också innehöll broccoli och kantareller och en ljum rödbetssallad. Myyycke gott!!
Och kronan på verket då...vinet som vi köpte i Silja Lines vinbutik. Bara så guuudomligt gott så jag är säker på att änglarna sjöng då dom vindruvorna mognade!

Rågbrödet som vi "ungar" bakar i släkten, är ett arv efter vår mamma. Vi har ofta fått höra av vänner och bekanta att det är det godaste rågbröd dom ätit och det är ju på sätt och vis konstigt för enklare recept än detta får man leta efter. Kanske är det, less is more, för det är absolut inga konstigheter med det brödet. Det jag kan tänka mej som skiljer sej från annat bröd, är den lilla jästmängden, endast 50 gr och en lång jästid, men annars är det ingen hokuspokus med det. Ska dela med mej av "familjehemligheten" ifall nån känner sej sugen på ett riktigt finlandssvenskt rågbröd:) Men då var det där med måttangivelser...inte lätt, då man lärt sej bara genom att "känna sej fram" på degen:) Mjölmängden har jag absolut ingen koll på, skulle mäta idag men glömde...Man får gå på känsla!

Basreceptet är iallafall:
  1. 50 gr jäst
  2. 2 lit mjölk och ½ liter vatten 
  3. 2-2½ msk salt
  4. halvgrovt vetemjöl och rågmjöl
  5. efter behag, solrosfrön, vallmofrön, havre-vetekli, havregryn osv..
Värm vätskan fingervarmt. Smula jästen i matberedaren och slå över vätskan och saltet.
Nu till det knepiga i mjölmängden...Blanda i vetemjöl tills du ser att degen börjar ta ihop, bli lite som en välling.
Fortsätt med rågmjöl tills degen är "passlig"..hmmm.. Inte för lös så den är "våt" och rinnig, den ska liksom ta ihop och se  lite "torr" ut, men fortfarande ganska geggig. Alltså inte för lös och inte för stabbig. Låter det knepigt?!:)
Sen brukar jag efter tillgång och humör först slänga i lite solrosfrön, linfrön, havre- och vetekli osv. Blir ju lite nyttigare och godare med såna grejor i.
Låt degen jäsa 1 timme under duk.
Låt degen få en snabb runda i maskinen och "mjöla" över med rågmjöl ordentligt innan du häller upp den på ett lika välmjölat bakbord. Knåda inte degen detstomera så mjölet kommer in i degen, utan använd bara rikligt med mjöl för rågdegen är ett helvetiskt lim som fastnar överallt om inte alla redskap, händer och bord är inmjölat.
Baka ut till rågbröd,ganska tjocka om du vill ha dom delbara.
 Låt jästa åtminstone en timme till under duk och grädda i 250 gr ugn tills bröden börjar få färg, ca 6-8 min...tror jag:)
tillbehören som är bra att ha, åtminstone kaveln är ett måste:)

så kan det gå när bunken är för liten,,men ingen panik, det "drar" ihop sej när maskinen får gå ett par varv

mjöla, mjöla mycka mjöl..

forma till en rund boll och kavla ut..

om man inte har ett "sånt", tar man ett litet glas el, dylikt för att göra hålet.det färdiga brödet läggs sedan på en mjölad brödspade el annan smal skiva över till sin jäsplats

...som också ska vara rejält mjölad

återigen skall brödet jäsa gott och väl en timme under duk...

pigginaggi, pigginaggi innan gräddning...

Och lön för mödan!!! AAHHHH!!! smöret som smälter på ett halvljumt, nygräddat rågbröd är en sång from heaven!:)


Återkommer med middagen och det delikata vinet, för nu ska jag njuta av den sista skvätten!!!:)
En fin helg önskar jag er alla!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar